Marthine Dæhli Unnerud

- Det meste kan løses over en kopp kaffe.

Marthine Dæhli Unnerud (33) tar med seg egne erfaringer hun har som bonde inn i jobben som landbruksrådgiver i Askim & Spydeberg Sparebank.

– Da jeg var på jobbintervju var jeg helt tydelig på at de får ikke meg inn i noen blåskjorte, sier Marthine Dæhli Unnerud (33).

Tatt over gårdsdriften

Etternavnet har 33-åringen fra gården Dæhli, noen kilometer fra Spydeberg sentrum. Der er hun vokst opp, med kornproduksjon og grisehold i mange år. Dette i landets største jordbrukskommune.

Marthine begynte selv med kornproduksjon i 2018, og tok over gården med slaktegris og kornproduksjon våren 2023.

Laget driftsplaner

I tillegg til å være bonde er spydebergingen økonomiutdannet fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås. Marthine har gjennomført en gründerskole ved University of San Francisco i California i USA.

Etter utdannelsen fikk hun jobb som økonomirådgiver i Tine. Der var en stor del av arbeidsoppgavene å utarbeide driftsplaner sammen med melkeprodusenter med ulike utbyggingsprosjekter.

Etter en periode som økonomirådgiver søkte den økonomiutdannede bonden seg jobb i Askim & Spydeberg Sparebank.  

Det var på jobbintervju til stillingen som landbruksrådgiver i lokalbanken at hun var tydelig på én ting:

– Jeg ønsket å reise ut i størst mulig grad. Et regnskap forteller meg en del, men like viktig er det å bli kjent med folkene bak. Det er de som skaper resultatene. Ved å reise ut på gården får man bedre forståelse av prosjektet de ønsker å gå i gang med, og ikke minst blir man bedre kjent med bonden på sin hjemmearena. 

Motivert av satsing

Jobben i Askim & Spydeberg Sparebank ble hennes, og selv om hun ikke ikler seg bankrådgiverskjorten på besøk ute hos kunder, strekker hun seg til en rutete skjorte i flanell.

Den samme bekledningen hun har på seg hjemme ved kjøkkenbordet, hvor hun over en kopp kaffe forteller om sin egen arbeidshverdag.

– Jeg ble motivert av at banken ønsket å satse mer på landbruk, sier hun.

Egenerfaring

Marthine husker da hun selv som ung bonde tok kontakt med nettopp lokalbanken og deltok på et kundemøte.

– Jeg tror bønder i dag merker godt på folk om de har god kjennskap til landbruket fra før eller ikke, sier hun.

RAPS: I tillegg til kornproduksjon, har Marthine forsøkt seg på å så høstraps. 

Bredderådgivning

Selv flyttet Marthine og samboeren inn i hovedhuset på gården de nå bor i, høsten 2021.

I jobben bistår Marthine landbrukskunder med smått og stort.

– Det kan være alt fra driftskreditt, finansiering, leasing og forsikring, forteller hun.

Kontakt vårt landbruksteam

Bærekraft

Marthine er også opptatt av bærekraft, både når det gjelder rådene hun gir til bønder, men også for sin egen gårdsdrift.

Her har hun prøvd og feilet med ulike ting.

– Det er ikke alltid at ting går som en har tenkt. Nå forsøker vi oss med høstraps. Det er litt med skrekkblandet fryd, og jeg kunne valgt en mindre risikofylt vei enn nettopp høstraps, men det er litt gøy å prøve også, sier hun og fortsetter:

– Jeg kjenner på utfordringene ved å være en ung bonde som skal overta gård. Det kreves mer og mer av bønder i dag, sier hun.

Marthine mener det er lønnsomt å spille på lag med naturen, og påpeker at selv om det ikke alltid er den raskeste løsningen, er det den mest bærekraftige.

– Banken vil fremover premiere kunder som bevisst gjør bærekraftige tiltak ved å gi gunstige tiltakslån, sier Marthine.

Vil forklare

Selv om landbruksrådgiveren i Askim & Spydeberg Sparebank i størst mulig grad ønsker å hjelpe kundene sine, er hun tydelig på at hun også kan bli nødt til å si nei til håpefulle bønder som kommer til lokalbanken med ulike henvendelser.

ANMODNING: Landbruksrådgiver Marthine håper kunder med ulike utfordringer tar kontakt med
lokalbanken før utfordringene blir for store, og at de sammen kan finne ulike løsninger.

– Da er det viktig for meg at kunden får en forståelse av hvorfor, og at vi får forklart hvilke grep som må gjøres. Sammen kan vi legge opp en plan som gjør ting mulig på et senere tidspunkt.

Hun er, sammen med de andre rådgiverne i lokalbanken, opptatt av å være tilgjengelig for kundene. Blant annet har Askim & Spydeberg Sparebank to el-biler de bruker for å reise rundt til kundene i distriktet.

Skreddersydde løsninger

Marthine håper bønder som i dag opplever utfordringer knyttet til allerede gjennomførte investeringer eller økte driftskostnader, tar kontakt før problemene blir for store.

Selv motiveres hun i stor grad av å møte mennesker, og ønsker å finne løsninger tilpasset kundens behov.

I tillegg tar hun med seg egne erfaringer fra tilværelsen som gårdbruker over i rollen som bankrådgiver.

– Jeg har selv merket hvor viktig det kan være med en bank som skjønner hva du holder på med. Det meste kan løses over en kopp kaffe.


Landbruksteamet

Vårt landbruksteam

Våre landbruksrådgivere forstår dine utfordringer, og har masse kompetanse og egenerfaring innen landbruk. Vi kan bistå deg som landbrukskunde med stort og smått - med driftskreditt, finansiering, leasing, sparing og forsikring.